Η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου τέθηκε σε εφαρμογή από τις αρχές του προηγούμενου έτους ενώ και η ψηφιακή πλατφόρμα «Ταυτότητα Κτιρίου» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) λειτουργεί κανονικά. Παρόλα αυτά από το 2021 ως και σήμερα, αρχές τους του 2022, έχουν δοθεί πολλές παρατάσεις ώστε να μπορέσουν όλοι οι ιδιοκτήτες κτιρίων και ακινήτων να ολοκληρώσουν όλη την διαδικασία έκδοσης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας εγκαίρως.
Ηλεκτρονική Ταυτότητα: Τα βασικά σημεία της
Στην ουσία η Ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου συνιστά μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων εντός της οποίας θα ενσωματώνονται εφεξής όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σχέδια και κάθε στοιχειό που αφορά κάθε ακίνητο. Κάθε κτίριο επομένως θα συνοδεύεται και από τον δικό του ολοκληρωμένο φάκελο. Να σημειωθεί επίσης πως μόνο με την απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας θα θεωρείται πλέον και ολοκληρωμένη η τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Το κόστος έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου δεν είναι το ίδιο για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά σε γενικές γραμμές όταν πρόκειται για διαμερίσματα αυτό κυμαίνεται από 250 έως 500 ευρώ ανάλογα και με την συλλογή εγγραφών που απαιτούνται. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μας και να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για όλη την διαδικασία καθώς και το κόστος αυτής.
Πότε ενημερώνεται η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου;
Η ενημέρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας ακινήτου πραγματοποιείται μετά από οποιαδήποτε εργασία παρέμβασης ή τροποποίησης στο ακίνητο, είτε αυτή είναι οριζόντια είτε είναι κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από κάποια δημόσια αρχή.
Ο έλεγχος και η καταγραφή των στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας μπορεί να πραγματοποιείται και ανά αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία με γεωχωρική αναφορά. Μετά την συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων, εκδίδονται από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό τα εξής:
- Το πιστοποιητικό πληρότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου, ή
- Το πιστοποιητικό πληρότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας.
Πιο αναλυτικά:
Αρχικά, η ταυτότητα του ακινήτου είναι υποχρεωτικό πλέον να συμπληρώνεται μετά από κάθε μεταβίβαση καθώς και στους περιοδικούς ελέγχους. Επιπρόσθετα, εξίσου υποχρεωτικό και απαραίτητο είναι να ενημερώνεται η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό για κάθε είδους εργασία που γίνεται στο κτίριο, η οποία και για να πραγματοποιηθεί νόμιμα απαιτεί την έκδοση αδείας δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Βάσει του άνωθεν είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οποιαδήποτε εργασία έχει εκτελεσθεί σε κτίριο και δεν έχει καταγραφεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου θεωρείται αυθαίρετη. Ως αυθαίρετη λοιπόν επιβάλλονται στον εκάστοτε ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου κατασκευής με ελάχιστο το κατώτερο πρόστιμο αυθαιρέτου κατά την χρονική στιγμή της διαπίστωσης της εκτελεσθείσας εργασίας.
Ενώ για κτίριο ή για οποιοδήποτε δομικό έργο που έχει περισσότερες από μια χρήσεις και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται ως μεικτής χρήσης, η περιοδικότητα των ελέγχων πραγματοποιείται σύμφωνα με την προβλεπόμενη για κάθε χρήση χρονική περίοδο.
Ποια είναι η διαδικασία;
Σε πρώτη φάση γίνεται η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων του ακινήτου σας. Αυτά αφορούν την περιοχή, την ιδιοκτησία και την υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου/ακινήτου. Στην συνέχεια, σειρά έχει η διαδικασία έκδοσης Ταυτότητας Κτιρίου, πραγματοποιώντας μια ολοκληρωμένη προετοιμασία και έπειτα κατάθεση όλων των σχετικών δηλώσεων.
Αφού εκδοθεί το Πιστοποιητικό Πληρότητας του ακινήτου σας για την έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, γίνεται η κατάθεση όλου του φακέλου του ακινήτου με το πιστοποιητικό της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί πλέον μόνο με την απόκτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας να θέτει προς πώληση την κατοικία του ή οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο.
Υποχρέωση απόκτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας έχουν όλα τα νέα κτίρια καθώς και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποίες εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, ενώ για τα παλαιότερα κτίρια είναι απαραίτητη η απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.
Έτσι, πλέον η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων (ΗΤΚ), βάσει και του τελευταίου νόμου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος (ν. 4495/2017), ο οποίος ξεκίνησε να ισχύει μετά και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις αρχές Νοεμβρίου, θεωρείται υποχρεωτική για τις μεταβιβάσεις κτιρίων, όπως αναφέραμε και άνωθεν.
Ποινές πρόστιμα και αυθαίρετα
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εφόσον υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.
Για τα αυθαίρετα των κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι και την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται.