Νόμος 4178/2013
Μετά τη δημοσίευση του Ν 4178/2013 απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η πώληση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο (γονική παροχή, δωρεά εν ζωή), στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.

Κατηγοριοποίηση αυθαιρέτων

  1. Αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια με αποκλειστική χρήση κατοικία, που υφίστανται προ της 09.06.1975 υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ
  2. Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 01.01.1983 υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή του παραβόλου και 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου
  3. Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις (Μπάρμπεκιου, Κατασκευή Πέργολας, Αποθήκη, Πρόχειρες-Προσωρινές-Κινητές Κατασκευές) υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης οριστικά, με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ.
  4. Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια.
  5. Αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες 1-4 που προαναφέρθηκαν.

Διαδικασία
Κατόπιν αυτοψίας από εξειδικευμένο συνεργείο μηχανικών πραγματοποιείται αποτύπωση της υφιστάμενης αυθαιρεσίας και εξουσιοδοτημένος μηχανικός εισάγει τα στοιχεία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Πρόστιμα
Το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση την κατηγορία, την παλαιότητα και την επιφάνεια της αυθαίρετης κατασκευής.
Οι δόσεις των προστίμων είναι έως 102 για όσους δηλώσουν το αυθαίρετό τους έως 02/02/2013, ενώ οι δόσεις είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες. Η ελάχιστη εξαμηνιαία δόση ορίζεται στα 300 ευρώ και η μηνιαία στα 50 ευρώ.

Μειώσεις Προστίμων σε Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού (ΑΜΕΑ, Μακροχρόνια Άνεργοι, Τρίτεκνοι, Μονογονεϊκές Οικογένειες, Πολύτεκνοι).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *