Έχετε αποφασίσει να προβείτε σε μια ολική ή μερική ανακαίνιση του σπιτιού σας και σκέφτεστε ήδη όλη την διαδικασία που απαιτείται ώστε να γίνουν όλα σωστά και νόμιμα. Πέρα από τα διαδικαστικά, καλό είναι να έχετε υπόψη σας πως θα πρέπει να γίνει έκδοση και της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακίνητου ώστε η οποιαδήποτε αλλαγή και παρέμβαση που θα γίνει να μην θεωρείται αυθαίρετη εργασία.

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μια διαδικασία πολύ δημιουργική που σίγουρα θα ανανεώσει την διάθεση σας αλλά το βασικότερο το περιβάλλον σας. Το σπίτι μας άλλωστε αποτελεί αναμφίβολα τον χώρο μέσα στον οποίο χαλαρώνουμε και νιώθουμε ευτυχισμένοι μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η επένδυση επομένως σε μερικές αλλαγές που στόχο θα έχουν τόσο την αισθητική όσο και την λειτουργική αναβάθμιση του χώρου μας είναι ιδιαίτερα σημαντική απόφαση.

Ειδικά, λοιπόν αν σκοπεύετε να κάνετε μεγάλες παρεμβάσεις στην κατοικία σας καλό είναι να συμβουλευτείτε τους έμπειρους μηχανικούς μας που θα σας ενημερώσουν για όλη την διαδικασία αναλυτικά.

Τι αναφέρει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα ακινήτου για την ανακαίνιση σπιτιού;

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα ακινήτου δεν ορίζει κάτι συγκεκριμένο για την ανακαίνιση σπιτιού παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικά σημεία που καλό είναι να προσέξετε για να είστε πλήρως εξασφαλισμένοι. Ενώ σε κάθε περίπτωση αυτή αποτελεί το έγγραφο που πιστοποιεί την ύπαρξη ή μη πολεοδομικών παραβάσεων.

Αρχικά, η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου αφορά πλέον όλα τα κτίρια και τις διηρημένες ιδιοκτησίες οι οποίες είτε μεταβιβάζονται (για παλιά κτίρια και ιδιοκτησίες) είτε εκδίδουν νέες οικοδομικές άδειες (για νέα κτίρια και ιδιοκτησίες). Έτσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων όλης της χώρας, είναι υποχρεωμένοι μέσω του εξουσιοδοτημένου μηχανικού τους να εκδώσουν Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας για το κτίριο τους. Αυτό θα εκδοθεί μετά και την ολοκλήρωση της αυτοψίας που θα κάνει ο μηχανικός.

Υποχρεωτικό και απαραίτητο είναι πλέον να ενημερώνεται η ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό για κάθε είδους εργασία που γίνεται στο κτίριο, η οποία και για να πραγματοποιηθεί νόμιμα απαιτεί την έκδοση αδείας δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι αν θέλετε να μεταβιβάσετε το ακίνητο σας καθώς και να είστε καθόλα νόμιμοι πρέπει αρχικά να εκδώσετε ηλεκτρονική ταυτότητα και έπειτα να αναφέρετε όλες τις εργασίες που έχουν γίνει σε αυτό, στον φάκελο του ακινήτου σας.

Υποχρέωση για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχουν:

Η διαδικασία δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού φακέλου ενός κτιρίου περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που το αφορούν, όπως:

Αν και η ηλεκτρονική ταυτότητα τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2021 έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις.  Για το 2022 ήδη δόθηκε δίμηνη παράταση, έως τις 31 Μαρτίου 2022 και η δυνατότητα ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της βεβαίωσης μηχανικού χωρίς την υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και αυτό αφορά κατά βάση όσους βρίσκονται ήδη σε διαδικασία μεταβίβασης των ακινήτων τους.

Η διαδικασία της ανακαίνισης και η εταιρεία που θα αναλάβει συνολικά το έργο σας

Όσον αφορά την ανακαίνιση του σπιτιού σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία με πολυετή εμπειρία και αξιοπιστία, η οποία με επαγγελματισμό θα αναλάβει  το έργο σας και θα σας ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα στάδια της. Επίσης, θα σας ενημερώσει για τα γραφειοκρατικά ζητήματα που πρέπει να καλυφτούν ώστε να μην προκύψει κάποιο θέμα με την νομιμότητα της ιδιοκτησίας σας σε παρόντα χρόνο καθώς και σε μελλοντικό.

Να αναφέρουμε ότι πλέον μόνο με την απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας ακίνητου θα θεωρείται ολοκληρωμένη και η τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Αν επομένως έχετε προβεί σε σημαντικές αλλαγές στην δομή του ακινήτου σας ή σκοπεύετε μέσα από την ανακαίνισης του σπιτιού σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μια εξειδικευμένη εταιρεία που θα αναλάβει όλη την διαδικασία.

Οποιαδήποτε εργασία λοιπόν έχει εκτελεσθεί ή θα εκτελεστεί σε κτίριο και δεν έχει καταγραφεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου θεωρείται αυθαίρετη. Ως αυθαίρετη επιβάλλονται στον εκάστοτε ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου κατασκευής με ελάχιστο το κατώτερο πρόστιμο αυθαιρέτου κατά την χρονική στιγμή της διαπίστωσης της εκτελεσθείσας εργασίας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *