Τι είναι η στατική επάρκεια κτιρίου; Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων αναρωτιούνται τι είναι η μελέτη στατικής επάρκειας. Η μελέτη αυτή αφορά στην ουσία τον απαραίτητο έλεγχο που διεξάγεται σε ένα ακίνητο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα μετά την οικοδόμηση του αυτό εξακολουθεί να είναι ασφαλές. Η συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποιείται με σκοπό να διαπιστωθούν ενδεχόμενες ζημιές και επικίνδυνες καταπονήσεις του κτίσματος.

Πιο αναλυτικά η στατική επάρκεια ακινήτου αναφέρεται στην ικανότητα ενός ακινήτου να αντέξει το βάρος των φορτίων χωρίς να υποστεί βλάβες ή παραμορφώσεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση ενός ακινήτου. Η στατική επάρκεια μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα των υλικών κατασκευής, η σχεδίαση του κτιρίου, οι φυσικές δυνάμεις όπως ο σεισμός ή οι καιρικές συνθήκες, καθώς επίσης και η συντήρηση του ακινήτου.

Επιπρόσθετα η μελέτη στατικής επάρκειας ζητείται σε πολλές άδειες δόμησης, οι οποίες αφορούν αλλαγή χρήσης ή προσθήκες κτιρίων ή κατασκευές. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο έλεγχος της στατικής επάρκειας του ακινήτου γίνεται με σκοπό να εξακριβωθεί η καταλληλότητα του κτιρίου καθώς και κατά πόσο ο φέρον οργανισμός στην υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου είναι σε θέση να «αντέξει» την προσθήκη νέων ορόφων ή την αλλαγή χρήσης του.

Στατική επάρκεια ακινήτου: Ποιοι αναλαμβάνουν την εκπόνηση της μελέτης;

Η μελέτη στατικής επάρκειας ακινήτου πραγματοποιείται από μηχανικούς που έχοντας πραγματοποιήσει αυτοψία στο ακίνητο, εκτέλεση επί τόπου δοκιμές αλλά και λείψεις δειγμάτων από τα δομικά στοιχεία της κατασκευής, εξετάζουν την ανθεκτικότητα των δομικών υλικών της και κατά πόσο αυτά έχουν φθαρεί και καταπονηθεί με την πάροδο των χρόνων.  

Στο τέλος αναφέρονται οι επεμβάσεις και οι ενισχύσεις που πιθανώς χρήζει η κατασκευή καθώς επίσης πραγματοποιείται και εκτίμηση σχετικά με την ανθεκτικότητα που μπορούν να επιδείξουν τα εν λόγω υλικά του ακινήτου τα επόμενα χρόνια.

Μελέτη στατικής επάρκειας: Τι αναφέρει το ΦΕΚ 4495;

Αναμφίβολα η μελέτη στατικής επάρκειας εκτός από τις περιπτώσεις που είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο, θα ήταν ωφέλιμο να πραγματοποιείται σε παλιά κτίσματα καθαρά για λόγους ασφαλείας.

Στο ΦΕΚ 4495/2017 περιέχονται διατάξεις του πολεοδομικού νόμου ο οποίος βρίσκεται εν ισχύ στη χώρα μας. Η μεταρρύθμιση έγινε για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με το άναρχο πολεοδομικό καθεστώς στην Ελλάδα.

Στις νέες διατάξεις του πολεοδομικού νόμου προβλέπεται μεταξύ άλλων και η μελέτη στατικής επάρκειας σε περιπτώσεις που κάποιος ιδιοκτήτης αυθαίρετου κτίσματος επιθυμεί να προχωρήσει σε νομιμοποίηση του. Η μελέτη στατικής επάρκειας είναι απαραίτητη στις εξής περιπτώσεις:

Αντίθετα, ενδεικτικές περιπτώσεις αυθαιρεσιών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης μελέτης στατικής επάρκειας αφορούν:

Συμπερασματικά ο έλεγχος στατικής επάρκειας είναι απαραίτητος για του άνωθεν λόγους και για τα είδη των κτηρίων που αναφέρθηκαν. Η εκπόνηση μιας μελέτης στατικής επάρκειας γίνεται από εξειδικευμένο μηχανικό ο οποίος αποτυπώνει μέσω του ελέγχου που κάνει την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια κατασκευή.

Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμο το άρθρο μας σχετικά με την στατική επάρκεια ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους έμπειρους συνεργάτες μας και να ενημερωθείτε για όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *